De zonne-energiemarkt heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt.
Na een voorzichtige start, waarbij de onbekendheid van zonnestroom veel vragen opriep bij de consument, is het zelf opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen nog nooit zo gewoon geweest. Dit is ook niet vreemd als je kijkt naar de ontwikkelingen die de zonne-energiesector heeft doorgemaakt.
De kostprijs van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, waardoor PV-installaties steeds toegankelijker worden. Daarnaast leveren de huidige zonnepanelen een steeds hoger rendement door de vernieuwde technologieën zoals
N-type en tiling ribbon.
Door het in het leven roepen van de salderingsregeling heeft de Nederlandse overheid een boost gegeven aan de groei in ze markt van de duurzame energie en dat maakt consumenten vandaag de dag minder afhankelijk van energieleveranciers dan ooit.
Waaruit bestaat een zonnestroominstallatie?
Een zonnestroominstallatie bestaat in de basis uit 3 elementen: zonnepanelen, onderconstructie en een omvormer.
Zonnepanelen
Een zonnepaneel is het meest prominent zichtbare onderdeel van de installatie. De zonnecellen in een zonnepaneel zetten zonlicht om in elektrische energie. Waren de eerste zonnepanelen blauw van kleur, nu kiezen steeds meer huiseigenaren voor volledig zwarte panelen, die een andere uitstraling aan de woning geven. Behalve kleur zijn er een hoop verschillen tussen panelen.
De efficiëntie van een zonnepaneel wordt gemeten in opgewekt vermogen (Wattpiek) per vierkante meter. Door de nieuwe technieken zoals N-type-, HJT- en Tiling ribbon technologie, worden panelen steeds efficiënter.
Omvormer
De omvormer is het hart van de PV-installatie. De gelijkstroom die door de zonnecellen is opgewekt, wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom, die nodig is voor elektrische apparaten in huis.
De omvormer bewaakt en controleert de zonnepanelen, optimaliseert de prestaties en verzamelt gegevens over het functioneren van de geïnstalleerde zonnepanelen. De keuze van de omvormer is maatwerk en dient precies te zijn afgestemd op de installatie. Er kan hierbij bijvoorbeeld gekeken worden naar het aantal geïnstalleerde zonnepanelen en het totale vermogen van de installatie.
Ook kan er rekening gehouden worden met de oriëntatie en hellingshoek van de panelen. Er zijn verschillende omvormers beschikbaar: traditionele string-omvormers, omvormers met daarbij het gebruik van optimizers of micro-omvormers.
Onderconstructie
Voor de montage van de zonnepanelen op het dak wordt veelal gebruik gemaakt van een aluminium onderconstructie. De kwaliteit en productgarantie zijn hierbij belangrijk, tenslotte moet de constructie de zonnepanelen voor een lange periode dragen. Er zijn verschillende systemen in de markt beschikbaar zoals onderconstructie voor schuine daken, maar ook voor platte daken. Daarnaast zijn ook de indaksystemen steeds populairder geworden. Deze geven een mooie egale uitstraling aan je PV-systeem.
De start van energieopslag
Energieopslag is een waardevolle en kosteneffectieve oplossing voor stijgende energierekeningen. Daarnaast is het ook een mooi alternatief voor de afschaffing van een terugdraaiende teller en voor de versoberde opbrengsten van het terugleveren van energie. Energieopslagsystemen zullen de komende jaren dan ook steeds meer terrein gaan winnen. Door de opgewekte zonnestroom op te slaan, wordt overbelasting van het net voorkomen en kunnen huishoudens onafhankelijk van het net functioneren. Stroom is een lastig product om op te slaan; de hiervoor benodigde accu’s zijn op dit moment nog relatief kostbaar. De verwachting is dat de prijzen de komende jaren sterk zullen dalen.